Zoeken
Buitenkant de Ananas Leiden

De Ananas

WKO MEGA ONE voor 374 appartementen

In Leiden realiseerde Dubotechniek de WKO-installatie voor appartementencomplex de Ananas. Samen met Homij was Dubotechniek hiermee verantwoordelijk voor de gehele installatietechniek. De WKO MEGA ONE van Dubotechniek verzorgt al sinds 2022 de duurzame warmte en koude voor de bewoners van de Ananas. Inmiddels zijn ook de laatste appartementen voltooid en is het project officieel gerealiseerd.

WKO-installatie de Ananas Leiden

Gefaseerde uitvoering

De grootte van dit project betekende dat de appartementen gefaseerd op werden geleverd. Al in 2022 betrokken de eerste bewoners hun nieuwe woning aan de Ananaslaan. De WKO MEGA ONE moest daarom al vroeg in het traject geplaatst worden. De afgelopen 24 maanden werden gefaseerd nieuwe woonblokken aangesloten op de duurzame installatie. Een interessante uitdaging, omdat de WKO-installatie onverminderd doordraaide voor de bestaande woningen, terwijl nieuwe woningen net hun aansluiting kregen. Hierin heeft Dubotechniek ervoor gezorgd dat het comfort voor de reeds ingetrokken bewoners altijd behouden bleef.

Ruim 1.000 kW

De WKO-installatie MEGA ONE is aangesloten op 2 open bronparen van 80 m3, waarmee er in totaal gebruik gemaakt wordt van 4 bronnen. Deze bronnen worden ondersteund door 4 grote dry coolers op het dak met een totaalvermogen van 1.000 kW. Het WKO-systeem zelf komt ook met een vermogen van 1.000 kW voor verwarming en 950 kW voor koeling. Dubotechniek zorgde daarnaast voor de vloerverwarming met naregeling, en Homij Vianen verzorgde het distributiesysteem.

Meer over de MEGA ONE

Nieuwbouw de Ananas

De Ananas is een nieuwbouwproject aan de Ananasweg in Leiden. Het belangrijkste uitgangspunt van dit project was duurzaamheid en comfort. Het gehele complex is gasloos en voorzien van duurzame warmte en koude. Het blok bestaat uit 374 appartementen gelegen om een binnentuin, aangevuld met enkele commerciële ruimtes. 

Betrokken partijen: Homij, De Raad Bouw, Haitjema b.v., van Egmond Architecten