Zoeken
0591.jpg

Alliander

Co-creatie voor duurzame bouw

VolkerWessels Vastgoed bouwt voor de 1200 medewerkers een bijzonder nieuw onderkomen. Dubotechniek heeft de opdracht ontvangen van Homij Technische Installaties om de WKO installatie te realiseren bij het project in Duiven. Pijlers van dit bijzondere project zijn innovatie en duurzaamheid.

ONE Scania & Hushoven Nederlands
Bekijk video
duiven - alliander - pv zonnepark 1.jpg

Co-creatie

Het definitieve ontwerp van Alliander Duiven wordt door middel van ‘co-creatie’ met medewerkers bepaald. Het complex van vijf bestaande gebouwen wordt uitgebreid en overkapt door een ‘klimaatkas’ met een zwevend dak. Zo voorziet het gebouwencomplex in de eigen energiebehoefte én levert het bovendien energie aan de omgeving.

Groene Alliantie

De bouw van Alliander Duiven sluit aan bij de wens van de gemeente om ruimte te bieden aan bedrijven die een duurzame energiehuishouding voeren. Onderdeel daarvan is een ‘Groene Alliantie’ die het bedrijventerrein Nieuwgraaf, waar Aliander is gevestigd, volledig moet verduurzamen.

Duurzaam complex

Het concept van Alliander Duiven is gebruik maken van bestaande bebouwing en om een duurzaam complex te maken. Het nieuwe atrium dat ontstaat door de overkapping verbindt de vijf panden waardoor één efficiënt gebouw ontstaat. Het energieverbruik wordt gereduceerd en het comfort van de werkomgeving neemt toe. Zonnepanelen en het gebruik van grondwater voor warmte/koudeopslag maken het nieuwe complex CO2-neutraal. Ook kan zo worden voorzien in de eigen energiebehoefte. Overcapaciteit wordt geleverd aan de omgeving. Concreet heeft Dubotechniek in dit project de WKO installatie genaamd ONE (Own New Energy) gerealiseerd.

De duurzame ONE bij Alliander in Duiven is voorzien van 3 modules warmtepompen 230 kw,1 buffervat module, 1 regeneratie module, 1 bron en stadsverwarming aansluiting, 1 bronunit, en 1 verdeler module.

Recycling

Eén van de uitgangspunten bij het aanpassen van de gebouwen is ‘afval als grondstof’. Het materiaal dat overblijft wordt hergebruikt op het terrein. Nieuwe materialen zijn recyclebaar. Regenwater wordt door het dak opgevangen en gebruikt voor koeling en spoelwater voor de toiletten.