Zoeken
Buitenkant gebouw 7 ASML bij helderblauwe lucht

Nieuw duurzaam energie opweksysteem voor gebouw 7 ASML

Dubbele WKO MEGA ONE

Op de ASML campus in Veldhoven zijn de technische installaties van gebouw 7, een van de kantoorgebouwen, gerenoveerd. In opdracht van Hoppenbrouwers Techniek verzorgde Dubotechniek het ontwerp en de realisatie van de duurzame opwekinstallatie van het gebouw.

Dubotechniek heeft een opwekinstallatie ONE ontworpen die specifiek aangepast werd aan de wensen van de opdrachtgever. Deze installatie ONE is aangesloten op het zogenaamde ‘energy grid’, het warmte- en koudenet van de campus. Warmte die vrijkomt uit het productieproces van ASML wordt via het ‘energy grid’ naar het gebouw getransporteerd. Zo zorgt de ONE voor de opwekking van duurzame warmte voor gebouw 7. 

Twee MEGA ONE’s

De technische ruimte van gebouw 7 werd gevuld met niet één, maar twee MEGA ONE’s. De systemen zijn parallel opgesteld en vormen samen één redundante opwekinstallatie. Dit betekent dat de installaties elkaar voor 100% kunnen vervangen, mocht er een storing optreden. Op deze manier kan de opwekking van duurzame warmte en koude 24/7 in stand gehouden worden.

De twee installaties zijn dan ook volledig identiek. In totaal beschikt de installatie over een verwarmingsvermogen van 2.628 kW en een koelingsvermogen van 2.860 kW. De installatie bestaat uit een 8-tal skids, waarvan er 2 specifiek ontworpen zijn voor de aansluiting op het energy grid. De installatie bevat daarnaast 4 warmtepompen verdeeld over 2 skids.

Modulaire skid WKO ASML gebouw 7

Skids BIG ONE

In de prefab werkplaats in Zaltbommel

WKO BIG ONE voor ASML gebouw 7 klaar voor transport

BIG ONE klaar voor transport

Naar ASML gebouw 7 in Veldhoven

FAT-test

Ruim 2 maanden voor oplevering vond in de fabriekshal van ons pand in Zaltbommel de FAT (Factory Acceptance Test) plaats van alle skids voor gebouw 7. Samen met Hoppenbrouwers Techniek en adviseur Deerns Nederland werden alle skids met succes inhoudelijk gecontroleerd op regeltechnisch, elektrotechnisch en werktuigbouwkundig gebied. Daarmee waren de MEGA ONE’s zo goed als klaar voor vertrek.

Inhuizen in 5 dagen tijd

Na de FAT test werd er dan ook gestart met het inhuizen van de skids. De inhuizing vond plaats in twee delen en nam in totaal 5 dagen in beslag. In deel A werd op dag 1 de volledige eerste ONE-installatie geplaatst, op dag 2 werden alle 4 warmtepompen geplaatst en op dag 3 van de inhuizing werd alles aan elkaar gekoppeld. In deel B werden in 2 dagen tijd de skids van de tweede MEGA ONE geplaatst en werd vervolgens het geheel aan elkaar gekoppeld. Zo is deze enorme opstelling in slechts 5 dagen tijd geplaatst op locatie.