Zoeken
Gebouw de Lichttoren in Eindhoven

De Lichttoren

Ontwerp, realisatie, onderhoud én exploitatie van de ONE

In het midden van de bruisende stad Eindhoven staat het complex genaamd de lichttoren. Dit complex was ooit een (gloeilampen)fabriek van Philips. Het gebouw was al in 1911 gebouwd, maar heeft in 2009 een renovatie ondergaan. Generaties na generaties hebben hier gewerkt voor de firma Philips. Het torentje van dit complex, wat nu een herkenningspunt is voor bezoekers van de stad, was voorheen een testruimte voor de gloeilampen. De lichttoren is uiteindelijk teruggegeven aan de Eindhovenaren en heeft een prachtige transformatie ondergaan!

Lichttoren te Eindhoven (1).JPG

De lichttoren is helemaal getransformeerd in een woon en werk gebied. Op de begaande grond vind je diverse horeca gelegenheden, winkeltjes en overige publieksfuncties. Daarboven bevinden zich diverse kantoren. Deze kantoren vormen een buffer naar de boven gelegen woonruimtes. Deze bestaan uit indrukwekkende lofts op de niveaus 3 t/m 6. Tevens vind je in dit prachtige complex, helemaal bovenin, een aantal penthouses. De Lichttoren is nog verder uitgebreid met nieuwbouw bestaande uit een hotel en appartementen.

Realisatie, exploitatie en onderhoud

Dubotechniek heeft in opdracht van woningcorporatie Trudo en Stam + Koning in Eindhoven de Lichttoren voorzien van vloerverwarming en een duurzame WTW installatie. Tevens hebben wij de loodgieterswerkzaamheden verzorgt.

De Lichttoren wordt volledig via vloerverwarming verwarmd en gekoeld. Een warmtepompsysteem haalt grondwater van 80 meter diepte omhoog. Dit water wordt gebruikt voor de verwarming en koeling van alle ruimtes binnen de Lichttoren. Dubotechniek beheert en exploiteert deze duurzame energievoorziening voor 30 jaar.

In het gebouw zijn 4 centrale technische ruimten te vinden met bivalente warmtepomp installaties en open bron systemen. Er zijn 3 pijps systemen en balansventilaties met warmteterugwinning te vinden in ieder appartement. Het opgesteld vermogen is 1020 kW warmtepompen en een drycooler met een vermogen van 100 kW. De broncapaciteit is 160m3/h.

Ook het onderhoud in de technische ruimte, de appartementen en de utiliteit wordt door ons uitgevoerd. Ook kunnen de woningen op afstand worden uitgelezen door middel van het LON-systeem en verzorgen wij de gehele exploitatie. Denk hierbij aan onder andere de facturatie, de bewonerscommunicatie en administratie.