Zoeken
Powerhouse Company - BunkerToren - 01 - Overview Park.jpg

De BunkerToren

Studentenbunker omgetoverd tot woontoren

De afgelopen tijd verrees boven op de oude bunker in Eindhoven een spiksplinternieuwe woontoren. Dubotechniek realiseerde hier in opdracht van Eteck de duurzame energievoorziening. Basis van deze energievoorziening is de WKO-installatie ONE. Wat het project uniek maakt is dat hier voor het eerst gebruik gemaakt is van een bodemenergiesysteem in combinatie met een lucht-water warmtepomp. In de video vertelt projectleider Freek Bakker over onze bijdrage aan dit prachtige project.

Eindhoven_Bunkertoren (25).jpg Bekijk video

Hybride combinatie voor hoog rendement en optimaal ruimtegebruik

Bij dit project hebben we voor het eerst gebruik gemaakt van de combinatie tussen een bodemenergiesysteem (open bron) en een lucht-water warmtepomp. Deze combinatie zorgt voor een totaalvermogen met een hoge efficiëntie. De lucht-water warmtepomp wordt daarnaast buiten de technische ruimte geplaatst, ideaal voor technische ruimtes met een beperkt aantal vierkante meters. De lucht-water warmtepomp is natuurlijk ook een uitkomst bij beperkte bodemcapaciteit. De investering is bij deze combinatie ook nog eens lager.

Verder stijgt het rendement van een lucht-water warmtepomp wanneer de buitentemperatuur oploopt. Het is op dat moment energetisch voordelig om de lucht-water warmtepomp relatief veel in te zetten voor het voorverwarmen van warm tapwater. Daarnaast kan de lucht-water warmtepomp ook aanvullende koeling leveren. Met de steeds warmere zomers is dit natuurlijk een groot voordeel. De hybride combinatie tussen een bodemenergiesysteem en een lucht-water warmtepomp zorgt voor een flexibel energiesysteem. Hierdoor kunnen beide energiebronnen (bodem en lucht) zo efficiënt mogelijk benut worden, waardoor het geheel nóg duurzamer wordt.