Zoeken

De ONE: ideale plug & play WKO voor woontorens

Het is een modulair systeem. Prefab gebouwd. Supersnel geplaatst. En het zit vol meet- en regeltechniek en jarenlange kennis om de allerbeste energieprestatie te leveren. De ONE van Dubotechniek is de ideale plug & play WKO-installatie voor woontorens.

Eindhoven - Strijp S 0044.jpg

Het systeem is direct te herkennen. Elke module is gebouwd in een groen frame van ongeveer twee meter hoog en drie meter breed. Verschillende modules samen vormen de complete WKO-installatie. De modules worden op locatie eenvoudig het gebouw in gereden en aan de WKO-bronnen gekoppeld. Tijd van installatie: één of twee dagen. Testen en inbedrijfstelling: max twee weken. De ONE van Dubotechniek is razendsnel en failproof. Dé oplossing voor opdrachtgevers die op WKO-gebied compleet ontzorgd willen worden.

Eindhoven - Strijp S 0049.jpg

Eigen energiecentrale

De ONE is een product van Dubotechniek, de duurzaamheidsspecialist van Homij. De naam staat voor Own New Energy: jouw eigen lokale duurzame energiecentrale met warmte- en koudeopslag in de bodem. Het systeem wordt gebouwspecifiek ontworpen en compleet geprefabriceerd in de fabriek van Dubotechniek in Zaltbommel. De ONE is sinds 2012 op de markt en is er in verschillende uitvoeringen: van de Mini ONE en de ONE tot de Big ONE en Mega ONE, variërend in vermogens van 34kW tot 10 MW. Voor woontorens wordt meestal de Big ONE gebruikt, met vermogens van 600 tot 1000 kW. Het systeem is voorzien van afleversets per woning. Dit is een kleine unit, waarin de schakeling plaatsvindt om warmtapwater te bereiden en waarin de gebruiksdata worden gemeten die op afstand worden gemonitord.

de-ananas-leiden.jpg
De Ananas, Leiden

Voordelen

Het grote voordeel van de ONE is natuurlijk de snelheidswinst op locatie, zegt Sjoerd Boot, directeur van Dubotechniek: 'Wij produceren al wanneer de ruwbouw nog volop bezig is en plaatsen het complete systeem tegen het eind van de bouw in slechts één of twee dagen. Ondertussen hebben wij het systeem al volledig getest en kan het in schone omstandigheden worden geïnstalleerd. Een ander groot voordeel is dat alle modules en afleversets perfect bij elkaar passen. Hierdoor is het werkelijk een plug & play oplossing die faalkosten en bouwtijd aanzienlijk reduceert. Door de modulaire opbouw is het bovendien eenvoudig om bepaalde modules voor specifieke gebouwtypen wel of niet in het systeem op te nemen. Zo is de module voor warmtapwater in kantoorgebouwen meestal niet nodig en kunnen we de ONE ook perfect hybride maken voor een combinatie met stadswarmte.'

NL_ARCHITECTS_sloterdijk_AerialW_copyrightWAX.jpg
Vertical, Amsterdam

Populair in woontorens

Naast de 'tastbare' voordelen is de allergrootste kracht van de ONE de enorme expertise die in het systeem zit, aldus Boot: 'Dubotechniek is al sinds de jaren 80 voorloper op het gebied van duurzame energie. Al onze kennis hebben wij in de ONE gestopt, en alles is tot in detail op elkaar afgestemd om de optimale energieprestatie te behalen. Niet voor niets groeit het aantal afnemers sterk, zeker in de markt van appartementencomplexen.' Enkele woontorens waarin Dubotechniek onlangs de Big ONE heeft geplaatst zijn de Bunkertoren in Eindhoven (combinatie van WKO met L/W-warmtepompen, bron: doublet), Vertical N3 in Amsterdam (monobron), Ananas Leiden (twee doubletten) en binnenkort enkele kantoren van ASML die worden vernieuwd en verduurzaamd. Naast realisatie kan Dubotechniek ook de complete exploitatie verzorgen. Dubotechniek blijft in dit geval eigenaar van de installatie. De eindgebruiker betaalt vastrecht en de verbruikskosten voor levering van energie.

Meer WKO woonprojecten van Dubotechniek