icon-arrow-right
HomeProjecten De Hoogt

De Hoogt

Dongen

Op een steenworp afstand van het centrum van Dongen vindt de realisatie plaats van het project De Hoogt. Dit nieuwbouwproject bestaat in totaal uit 21 woningen en 22 appartementen. De woningen zijn onderverdeeld in eengezinswoningen, twee-onder-één-kapwoningen en vrijstaande (geschakeld) woningen. Dubotechniek realiseert in opdracht van Hoefnagel Totaalbouw de W-installaties voor de 21 woningen en het leveren en aanbrengen van het sanitair.

Renovatie van de historische leerlooierij en schoenfabriek
Niet alle woningen zijn complete nieuwbouw woningen. De voormalige leerlooierij en schoenfabriek zijn gerenoveerd en omgebouwd tot zes eengezinswoningen. Het pand is bijna volledig afgebroken, alleen de buitenmuren zijn intact gebleven. De eiken balken van de plafonds uit de looierij en schoenfabriek zijn worden terug geplaatst in de woningen.

 

Duurzaam wonen met een individuele warmtepomp
Het idee om alle woningen te voorzien van een duurzame individuele warmtepomp was er al snel. De wooncorporatie heeft een onderzoek uitgevoerd over de gebruikerstevredenheid van de individuele warmtepomp onder de bewoners van de Reggestraat in Dongen. Hieruit kwam naar voren dat maar liefst 75% van de ondervraagden opnieuw voor een individuele warmtepomp zouden kiezen in plaats van voor een CV ketel en radiatoren. Daarom worden de woningen in het project De Hoogt ook voorzien van een individuele warmtepomp. Met een individuele warmtepomp wordt 80% van de warmte uit de bodem gehaald en 20% wordt elektrisch opgewekt.

 

Als warmtebron is een individueel aardwarmtesysteem van verticale bodem warmte wisselaars aangehouden. Een van de voordelen van het gebruik van een individuele warmtepomp zijn een laag energieverbruik wat resulteert in een besparing op de maandelijkse kosten. En doordat de woningen verwarmd en gekoeld worden via vloerverwarming zijn er geen radiatoren in huis.

 

Warmteterugwinning door het gebruik van de WTW-unit
Het blijft niet alleen bij duurzaam verwarmen en koelen in de woningen, maar er wordt ook duurzaam geventileerd. Iedere woning wordt voorzien van een WTW-unit (warmteterugwin unit) welke een rendement behaald van 95%.

 

Bij traditionele ventilatiesystemen gaat veel bruikbare warmte verloren, wat echt zonde is. De warmte die bij een traditioneel ventilatiesysteem verloren gaat wordt met de WTW-unit bijna volledig teruggewonnen. De warmtewisselaar in de WTW-unit zorgt dat de frisse buitenlucht wordt voorverwarmd door de afgezogen lucht uit de woning. Deze twee luchtstromen worden uiteraard niet met elkaar vermengd.

 

De combinatie van de individuele warmtepomp en de WTW-unit zorgen voor een optimaal comfort in de woningen. De eerste woningen zijn in het najaar van 2016 opgeleverd.

Feiten & cijfers

+