icon-arrow-right
HomeProjecten Achterste Molen

Achterste Molen

Hellouw

In het Gelderse dorp Hellouw zijn een aantal 18e -eeuwse molens te bezichtigen. De oude molens zijn een pareltje in het polderlandschap van Hellouw. De Molenstichting Gelders Rivierengebied zorgt voor het behoud en renovatie van deze rijksmonumenten. Dubotechniek draagt bij aan de renovatie van de Achterste Molen in Hellouw door 6 zonnepanelen met een vermogen van 1.620Wp te plaatsen en 8 infrarood panelen met een vermogen van 5.980W.

Begin december 2015 zijn 6 zonnepanelen en 8 infrarood panelen geplaatst in en op de molen. De Molenstichting Gelders Rivierengebied wilde in eerste instantie een warmtepomp plaatsen in de molen om te verduurzamen. Dubotechniek heeft geadviseerd om zonnepanelen en infrarood panelen te plaatsen aangezien de molen periodiek wordt gebruikt. Deze optie is minder ingrijpend voor de molen. De zonnepanelen zijn op de zuidkant op het talud geplaatst en wekken genoeg energie op om gedurende het jaar de molen te voorzien van stroom. De zonnepanelen zijn van het merk JA Solar en zijn geselecteerd op een kwaliteitsniveau dat past bij een levensduurverwachting van minimaal 25 jaar. Deze panelen hebben een uitstekende low-light-performance (prestatie bij slecht weer en weinig licht) wat resulteert in een hogere kWh opbrengst op jaarbasis.

 

Door het toepassen van infraroodpanelen kan je sneller en ook lokaal verwarmen. In ieder vertrek is een infrarood paneel, verwerkt tussen de balken, en een thermostaat geplaatst. Ieder vertrek kan hierdoor apart verwarmd worden. Dit zorgt voor optimaal comfort en besparing. De infrarood panelen zijn van onze exposant Leranti. Tevens is de molen optimaal geïsoleerd.

 

Na de restauratie wordt de molen ingericht als bezoekerscentrum. De binnenkant van de molen is teruggebracht naar de oorspronkelijke staat en direct aangepast met diverse communicatiemiddelen.

Feiten & cijfers

+