icon-arrow-right
HomeProjecten 33 NoM woningen Dijkstraten

33 NoM woningen Dijkstraten

Best

Het project Dijkstraten in Best ontwikkelt zich tot een prachtige duurzame wijk gelegen vlakbij het centrum van Best. In deze week vind je onder andere geschakelde woningen, twee-onder-een-kapwoningen patiowoningen en sociale huurwoningen. In opdracht van Stam + De Koning Bouw realiseren wij hier de installaties voor 33 Nul-op-de-Meter woningen.

Een Nul-op-de-Meter woning is iets anders dan een energie neutrale woning. Deze woningen zijn namelijk veel beter geïsoleerd en er wordt geen gas gebruikt. Ook ervaren de bewoners meer wooncomfort door de warmtepomp, ventilatieunit en zonnepanelen die standaard gebruikt worden bij deze woningen. Bijkomend voordeel voor de bewoners is dat de energiemeter aan het einde van het jaar op ‘’nul’’ staat.

 

Verwarmen en koelen met individuele warmtepompen

Iedere woning wordt voorzien van een individuele warmtepomp van 4,5kW. Met deze warmtepompen worden de woningen via de vloerverwarming op een duurzame manier verwarmd en gekoeld. 

 

WTW-unit

De woning wordt voorzien van een WTW-unit met een rendement van 95%. In de ‘’natte’’ ruimten van de woning, zoals de keuken, badkamer en het toilet worden afzuigroosters geplaatst. De verblijfsruimten worden voorzien van inblaasroosters.

 

Bij traditionele ventilatiesystemen gaat helaas veel bruikbare warmte verloren. De warmte die bij een traditioneel ventilatiesysteem verloren gaat wordt met de WTW-unit bijna volledig teruggewonnen. De warmtewisselaar in de WTW-unit zorgt dat de frisse buitenlucht wordt voorverwarmd door de afgezogen lucht uit de woning. Deze twee luchtstromen worden uiteraard niet met elkaar vermengd. Omgekeerd wordt in de zomer de warmte buitenlucht afgekoeld door de koelere binnenlucht.

Feiten & cijfers

 • Opdrachtgever
  Stam + de Koning Bouw
 • Bouwjaar
  2018 & 2019
 • Omvang project
  23 woningen van ca. 78m2 en 10 woningen van ca. 104m2
 • Projectcategorieën
  Woningbouw
  Nul op de Meter
  Gasloos
+