icon-arrow-right
HomeNieuws Uitdagingen in het project Nieuw-Kijkduin, Davy pakt ze met beide handen aan!

Uitdagingen in het project Nieuw-Kijkduin, Davy pakt ze met beide handen aan!

Actueel

De huidige boulevard in Kijkduin was wel toe aan wat vernieuwing. De nieuwe appartementencomplexen en commerciële ruimtes in het project Nieuw-Kijkduin blazen de boulevard een nieuw leven in. In opdracht van Eteck plaatsen wij hier onze WKO installatie ONE en per appartement een individuele warmtepomp. Nu denk je waarschijnlijk: ‘’appeltje, eitje!’’, maar projectleider Davy van Helmond denkt daar anders over. In een interview vertelt hij alles over de uitdagingen die hij is aangegaan in dit project.

Bron midden in de weg, hier moest de weg voor worden opengebroken en afgesloten.
Bron in de doorgaande weg, hiervoor moest de straat worden opengebroken en afgesloten.

Het boren van de bronnen

‘’ De grootste uitdaging was het boren van de bronnen ‘’ verteld Davy. De bronnen liggen namelijk op gemeentegrond en aan de openbare weg. Hier moesten diverse vergunningen voor geregeld worden. Met het aanvragen van de vergunningen moest er op gelet worden dat je ook een WIOR aanvraagt voor het werken in openbare ruimte. Ook moest Davy een BLVC plan schrijven en hierin alles over de veiligheid vastleggen. ‘’Ik moest bijvoorbeeld beschrijven hoe hoog de booropstelling zou worden. Als de booropstelling omvalt, waar valt deze dan op? Dit kan op een voetpad zijn waar mensen lopen, dit wil je niet meemaken natuurlijk’’ geeft Davy aan. Er komt bij de realisatie van een project veel meer kijken dan je denkt.

 

Er zijn 10 tot 15 afspraken geweest met de gemeente Den Haag om alles goed te regelen. En dat is gelukt! We hebben geen klachten gehad van omwonenden en de gemeente tijdens het boren van de bronnen. De straat moest opengebroken worden, er moest een omleiding voor de bus en een tijdelijke bushalte geregeld worden. Maar denk ook aan het verplaatsen van de kentekenbordjes voor rolstoelparkeerplaatsen en alles rolstoelvriendelijk maken tijdens de bronboring. Een projectleider moet tegenwoordig van alle markten thuis zijn, het werk is erg divers.

 

Inhuizen van de warmtepompen

Davy: ‘’ Een tweede uitdaging was het inhuizen van de warmtepompen in de appartementen en penthouses. De pompen wegen 200-220kg per stuk en deze moesten vanuit de vrachtwagen naar de verdiepingen toe ’’. De lift in de appartementencomplexen werkte nog niet dus de warmtepompen zouden dan via de buitenlift en de steigers naar binnen moeten. Dat is een moeilijke klus. Hier moest dus een creatieve oplossing voor gevonden worden want de warmtepompen mogen ook niet op zijn kant gelegd worden. Hier hebben ze een verhuisbedrijf voor ingeschakeld, zij hebben ervaring met het vervoeren en verplaatsen van zware en grote producten. Dit is super goed gegaan volgens Davy.

 

2 uitdagingen is niet genoeg, dus er kwam nog een derde  uitdaging bij. Dit betrof de PV panelen op het dak. Deze panelen zijn mechanisch bevestigd. Normaal gesproken maak je gebruik van een ballastsysteem, maar in verband met de windkracht ten opzichte van de hoogte van het gebouw moest er een mechanisch systeem gebruikt worden. In Kijkduin (aan zee) is de wind vele malen krachtiger dan in het binnenland en een ballastsysteem garandeert niet dat de panelen blijven liggen als het hard waait. Davy: ‘’ Er moesten gaten geboord worden in het dak om de panelen mechanisch te bevestigen aan het dak. In blok A/B waren het 112 gaten en in blok C 54. Deze gaten moesten weer afgedicht worden met plakplaatjes, best een flinke klus!’’.

 

Zoals je kunt lezen is de functie van een projectleider allesomvattend en is geen dag hetzelfde. Je moet snel kunnen schakelen en in oplossingen kunnen denken, niet in problemen. Het project Nieuw-Kijkduin wordt echt prachtig en de toekomstige bewoners kunnen hier met veel plezier (én een prachtig uitzicht) gaan wonen.

 

Projecten

Alle projecten
+