icon-arrow-right
HomeNieuws Testunit voor renovatie van bestaande vaarwegen ontwikkelt

Testunit voor renovatie van bestaande vaarwegen ontwikkelt

Actueel

Samen met Vialis en IF Technology hebben wij een testunit voor de SBIR duurzame vaarwegen ontwikkelt. De testunit is ontwikkelt om een innovatieve toepassing te testen bij de renovatie van bestaande vaarwegen door gebruik te maken van energie uitwisseling. Dit doen we samen met de provincie Zuid-Holland en dit wordt getest bij de Gouwe in Waddinxveen

Hoe doen we dat dan? In de testunit zit een warmtepomp, dit is een essentieel onderdeel voor de werking van het concept. Maar de echte innovatie zit verstopt in de kademuur. Er zijn kunststof leidingen ingebracht tijdens het intrillen van de stalen damwandprofielen. Er wordt met een pompje water naar de warmtepompen gecirculeerd en weer terug naar de kademuur. Zo wordt de bodem en het oppervlaktewater als bron gebruikt voor het onttrekken- en terugvoeren van warmte.

 

Wat we dus eigenlijk willen laten zien is dat we op een betaalbare en eenvoudige manier een kademuur kunnen benutten als duurzame energiebron. Met deze innovatie bieden we een mogelijkheid om op moeilijk toegankelijke locaties gas-loos te verwarmen en te koelen.

 

De test locatie is voorzien van relatief eenvoudige regeltechniek welke alle relevante data verzameld tijdens de tests om zo de uiteindelijke resultaten duidelijk in beeld te brengen. De onttrokken energie (koude én warmte) wordt gebruikt om de testruimte zelf te conditioneren. Voor het elektrisch verbruik van deze systemen wordt gebruik gemaakt van pv-panelen.

+