icon-arrow-right
HomeNieuws Maak kennis met Erik Kivits, engineer ONE

Maak kennis met Erik Kivits, engineer ONE

Actueel

Erik kwam in juni 2014 binnen bij Dubotechniek als werkvoorbereider op de afdeling ‘realisatie’. Destijds was Erik nog volop bezig met zijn MIT-W studie (Middelbaar Installatie Technicus Werktuigkundige Installaties). 1,5 jaar later, na afronding van zijn studie, is hij gaan werken met het ONE team, in een werkveld waar hij erg gepassioneerd over is.Tegelijkertijd startte hij zijn vervolgstudie HIT-W (Hogere Installatietechniek voor Werktuigkundige installaties) die hij dit jaar nog afrondt. Erik is in de tussentijd doorgegroeid tot engineer van de ‘plug & play WKO installatie ONE’ waar hij met veel plezier aan werkt.

 

Als 'engineer ONE' houdt Erik zich bezig met het gehele traject rondom het ontwerpen van de installatie. De werkdag van Erik zien er daarom iedere dag weer anders uit.

Erik; ‘’Het begint allemaal met het opzetten van het logistieke plan. Zo moet je bijvoorbeeld weten hoe groot de technische ruimte is en of we met de modules goed van A naar B kunnen komen’’.

En daar komt meteen meer bij kijken dan je denkt. De deuren en gangen moeten hoog genoeg zijn en je moet rekening houden met mogelijke obstakels. Vervolgens wordt het ‘principeschema’ opgezet aan de hand van de aangeleverde gegevens vanuit de opdrachtgever. In dit schema vind je onder andere gebouwgegevens, transmissieberekeningen en temperatuurwensen. Zodra het schema klaar is, maakt de tekenaar er 3D-modellen van. Samen met Erik bedenken ze hoe de units zo compact mogelijk naar binnen kunnen in de ruimte. Zodra de opdrachtgever hiermee akkoord is, worden de tekeningen besproken met de productieafdeling en kunnen ook zij van start.

‘’Tussendoor heb ik verschillende controlemomenten. Zo maak ik onder andere FAT (Factory Acceptance Test) en SAT (Site Acceptance Test) rapportages, welke door onze kwaliteitscontroleur worden gecheckt in de fabriek en op locatie’’. Als de installatie klaar is - dat al binnen een paar weken het geval is dankzij standaardisatie en modulaire opbouw –  wordt de installatie naar de bouw getransporteerd.

Uitdagende projecten
“Ik vind het leuk om uitdagingen op te lossen. Ieder project is weer anders en heeft bijvoorbeeld een andere route naar de technische ruimte toe. Dat brengt soms best wel uitdagingen met zich mee. Ook werken de installaties in de zomer en winter anders, waarbij de bronnen wel in balans moeten blijven. Je moet dus op alle fronten rekening houden met alles en met slimme toepassingen komen. De installatie moet met het gebouw mee leven en daardoor moet je blijven innoveren. Een van de meest uitdagende projecten was het renovatieproject in Ridderkerk. Hier moesten we in 11 dagen tijd de complete technische ruimte ombouwen; er stond een standaard installatie in de technische ruimte die we af moesten breken, de ONE moesten we plaatsen en inregelen en ondertussen moest het gemeentekantoor wel operabel blijven. Dit soort uitdagingen houden het werk echt leuk!”

Stressbestendig zijn
‘’Technische kennis, ruimtelijk inzicht en ervaring in de installatietechniek zijn in mijn functie onmisbaar. En je moet in deze functie wel stressbestendig zijn, gezien de korte doorlooptijd die wordt aangehouden.”

Het ONE-team moet inderdaad altijd een topprestatie neerzetten binnen een korte tijd. Zij blijven daarom door ontwikkelen op de ONE. Om deze zo ver mogelijk te standaardiseren en zo de bouwtijd te verkorten en faalkosten te voorkomen.

“Op vrijdagmiddag om 17.00u laten we daarom het werk even los en gaan we gezamenlijk naar de vrijdagmiddagborrel om onze week even door te spreken en gezellig af te sluiten.”

Extra informatie opleidingen MIT-W en HIT-W

De technicus werktuigkundige installaties vormt de schakel tussen de projectleiding en uitvoering. Hij maakt voorlopige installatieontwerpen van o.a. verwarmingsinstallaties, ventilatie-installaties, luchtbehandelingsinstallaties, stook- en koelinstallaties en werkt deze uit in tekeningen, materiaalstaten, calculaties en bedieningsvoorschriften.

Aan de gebouw gebonden installaties worden vandaag de dag steeds strengere eisen gesteld. Dit vraagt ook steeds meer van de bedenker: de Integraal Installatietechnisch Ontwerper (IIO). De IIO werkt en denkt als de professional die vanuit een integrale benadering, complexe vraagstukken tot een goed einde brengt. De HIT-W opleiding is speciaal ontwikkeld voor het opleiden van IIO’s die dit als een ultieme uitdaging zien. De HIT-W is samengesteld voor én door de branche en gericht op de ontwikkeling van alle competenties die de IIO nodig heeft om als ontwerper te werken aan complexe projecten.

+