icon-arrow-right
HomeNieuws Contract getekend project Tuinderij Greenbrothers te Zevenbergen

Contract getekend project Tuinderij Greenbrothers te Zevenbergen

Actueel

Trots! Dat is het woord waarmee wij de gebeurtenis van woensdagochtend 27 september mee omschrijven. Die ochtend hebben Ad van Rijsewijk, Wim van der Valk en Kees van der Zalm (Visser & Smit Hanab) de contracten getekend voor het project Greenbrothers in Zevenbergen. Dit is voor ons het eerste project wat wij in samenwerking met Visser & Smit Hanab gaan uitvoeren voor een tuinder, een aubergine kwekerij.

Lage Temperatuur Aardwarmte
Wat voor ons uniek is aan dit project is dat we gaan werken met Lage Temperatuur Aardwarmte. We onttrekken en injecteren op 150 meter diepte (de bron zelf is 700 meter diep). De broncapaciteit is 265m3/u en dit kan oplopen naar 350m3/u afhankelijk van de vraag. Uit deze bron pompen we water op van 30C en met behulp van de warmtepompen koelen we deze terug naar 12C, dit kan zelfs 8C worden. Hierdoor is het mogelijk om warm water te leveren tot een temperatuur van 60C met een hoog rendement. Het voordeel van Lage Temperatuur Aardwarmte t.o.v. diepe geothermie is dat de investeringskosten beduidend lager zijn en er ook minder risico’s aan vast hangen. Ook kom je met geothermie in aanmerking voor een SDE subsidie.

Grootste warmtepomp installatie tot nu toe
Wij zijn als Dubotechniek verantwoordelijk voor alle bovengrondse installaties. Wij plaatsen hier een warmtepomp installatie ONE met een vermogen van 3x2mW aan warmte. Dit is de grootste ONE die we gaan plaatsen tot nu toe! Normaliter plaatsen we deze installatie in een parallelle opstelling maar deze wordt in serie aangesloten. Vanwege ruimtegebrek wordt er hier een gestapelde installatie geplaatst. Wat resulteert in een 5 meter hoge installatie die 2 verdiepingen telt zodat de monteur er ook gemakkelijk bij kan. Waar de uitdaging voor ons ligt, is dat we grote temperatuurverschillen creëren van ongeveer 30C. dit water koelen we zoveel mogelijk af om zoveel mogelijk energie en vermogen uit de bron op te wekken. In de toekomst is de installatie nog uit te breiden met een 4e module, wat betekent dat de retourtemperatuur verder verlaagd kan worden naar 6C.

Initiatief vanuit de tuinderij
Dit project is tot stand gekomen doordat de tuinder een alternatief zocht voor zijn WKK centrale, deze installatie wordt steeds minder rendabel. De opbrengst per kWh wordt steeds lager en door de lage elektra prijs worden de energiekosten steeds hoger. Dit resulteert in een erg onrendabele business case en daarom is de opdrachtgever op zoek gegaan naar een alternatieve oplossing. De opdrachtgever zelf dacht aan diepe geothermie, zo is Visser & Smit Hanab er bij betrokken. Zij hebben geadviseerd om Lage Temperatuur Aardwarmte toe te passen vanwege de vele voordelen. Vervolgens heeft Visser & Smit Hanab Dubotechniek er bij betrokken om zorg te voor de opwekking en de bestaande installatie in te passen. Een mooie samenwerking tussen 2 VolkerWessels ondernemingen is op deze manier tot stand gekomen.

 De boring is inmiddels gestart en de verwachting is dat we in januari deze installatie gaan plaatsen.

+